Od pojave potrošačkog društva i rasta konkurentnosti na tržištu, glavni pokretači kompanija bili su strateško razmišljanje, kreativnost i neprekidna ideacija da se kroz proizvode i usluge kompanija izdvoji na tržištu i pruži najbolje iskustvo brenda u kontaktu sa kupcima.

Najveći katalizatori uspeha bili su kupci koji su svoje preporuke delili sa ostalima i zajednice koje su kompanije stvarale oko svojih brendova. Preduslov za to su pre svega bili dobar proizvod, kvalitetna usluga i savršeno iskustvo za kupce pre, tokom i nakon kupovine.

I pored napredka tehnologije to se do dana današnjeg nije promenilo, iako postoji uverenje da svaka roba pronadje svog kupca, a na nama je samo da se pojavimo. To jednostavno nije dovoljno. Konkurencija je na svakom koraku, moć je rukama kupaca i potrebno je izdvojiti se.

U nastavku toga, pojavio se novi ekstrem, još jedno uverenje. Verovanje da su društvene mreže, kao jedan od alata koji nam je tehnologija donela, jedino potrebne i dovoljne za uspeh.

Potrebno je samo otvoriti Facebook, Instagram, Linkedin, Pinterest, Twitter ili Tik Tok nalog, okačiti nekoliko lepo dizajniranih objava, kreirati nekoliko targetiranih oglasa i to je sve, kupci čekaju u redu za nama.

Ulaganja su mala, rezultati brzi i odlično je za svaku kompaniju.

Nakon svega, čini se vrlo logičnim započeti posao i uložiti sve svoje ograničene resurse u društvene mreže.

P.S. Niti su ulaganja mala, niti su rezultati brzi, niti je odlično za sve. Ali to je tema za neki drugi tekst.

Ok, u čemu je onda caka?

Problem je kada su lepi postovi i oglasi jedina stvar koju vaša kompanija ili startup kupcima može da ponudi.

Društvene mreže jesu jedan od veoma bitnih kanala komunikacije danas, ali vam ne mogu pomoći ukoliko nemate dobar razlog da kupci koriste i kupuju vaše proizvode ili usluge, postanu deo vaše brend zajednice i preporuče vas drugima.

Iz iskustva sam naučio da je teško iskoristiti pun potencijal oglašavanja ukoliko nemate artikulisane i jasne odgovore na ova četiri strateška pitanja:

  • Zašto radite to što radite izvan profita?
  • U kojoj se kategoriji takmičite?
  • Po čemu ste jedini ili radikalno bolji od drugih?
  • Zašto je to kupcima bitno?

U tom slučaju su svi vaši napori samo loša investicija.

Pre nego što započnete oglašavanje na društvenim mrežama i ostalim kanalima komunikacije, investirajte deo svojih resursa (novac, vreme i energiju) u sledeće aktivnosti:

  • Definišite svoju ciljnu grupu i njihove potrebe
  • Dizajnirajte bolje proizvode i usluge
  • Definišite strategiju brenda
  • Dizajnirajte kupcima iskustvo sa brendom
  • Kreirajte strategiju komunikacije

Nakon svega ovoga biće vam mnogo jasnije kako se društvene mreže uklapaju u kontekst vašeg brenda, gde se i kako treba pojaviti, šta komunicirati i kako najbolje iskorisiti društvene mreže za ostvarenje vaših ciljeva.

Na kraju dana, društvene mreže su samo još jedan od taktičkih ALATA koji je vašem brendu dostupan, a alata danas ima mnogo.

Strategija je ono što ih povezuje.

Hvala na čitanju i podelite sa nekim ko ovo treba da zna.

Do sledećeg teksta…