Rešili ste da budete sam svoj gazda. Imate ideju, imate sredstava, raspitali ste se o svim „začkoljicama“ koje vas čekaju u započinjanju biznisa, silne administracije, fali vam „jedan“ papir, APR, opština, prostor, radnici, materijal, oprema… Čekaj, stani, a kako ću nazvati biznis? Kako će logo da izgleda? Ne mogu sada da razmišljam i o tome, imam hiljadu problema oko samog otvaranja, daj nešto, šta god, samo da otvorim.

To može biti i najveća greška koju ćete napraviti.

Nažalost, veliki broj malih i srednjih biznisa bivaju otvoreni ovako, pored silnih novina koje morate naučiti u koraku i problema koji kao da vas uhode, prate i čekaju da iskoče iza svakog ugla, zaboravite ili nemate snage i vremena da uložite u ono što je polazna tačka i osnova daljeg kreiranja vizuelnog indentiteta vašeg biznisa, na osnovu kojeg će vas ljudi prepoznavati i razlikovati, a to je naziv i logo.

Logo je polazna tačka vašeg razvoja

Većina preduzetnika prilikom započinjanja posla razmišlja lokalno. Ne uzima se u obzir da posao stvarno može krenuti jako dobro i da će steći potencijal da taj posao i rašire. Uglavnom lokalno dobro uspevaju biznisi koji nude vrhunski kvalitet u odnosu na konkurenciju u datom trenutku.

Ali kada se stvori potencijal i uslovi da se posao raširi i na drugim lokacijama, sa dosta više konkurencije koja već ima izgrađene brendove, ključno za diferenciranje od drugih jeste vizuelni indentitet, koji počinje od logoa.

Logo određuje vaše boje i oblike na izlogu, proizvodu, ambalaži, web sajtu, oglasnom materijalu, društvenim mrežama. Logo oslikava karakter i vrednosti vašeg biznisa. Od logoa sve počinje, a zamislite ako je ta polazna tačka loša?

U vremenu u kome se idealizuje lepota, želite da vaš logo bude lep

Priznali mi ili ne, živimo u vremenu u kome je lepota jako bitna. Pojavom društvenih mreža je još bitnija, svi gledaju da li su lepo ispali na slici, kupujemo telefone koji imaju dobre kamere, kako bi, opet, slika ispala lepa, primećujemo svake sitnice i veličamo lepotu, u svim sferama.

Isto važi i u odnosu biznis – potrošač.

Potrošači prvi utisak o jednom brendu sitču na osnovu vizuelnog utiska, kao i o ljudima. Upoznajete se sa ženom ili muškarcem, siguran sam da ne želite da ostavite loš prvi utisak. Da, to je slučaj i sa vašim logom, kada potencijalni kupac dođe u kontakt sa njim, ne želite da bude loš. Ili pak, ne želite da mu se svidi konkurencija.

Koja je prava funkcija logoa?

Svakoga dana nesvesno donosimo odluke o kupovini na osnovu emocija i osećanja koje u nama određeni brend izaziva.

Čekaj, stani, zar ne pričamo o logou?

Zašto nisam rekao logo? Zato što nas u samom procesu kupovine vode osećanja, tačnije ono što osećamo dok kupujemo određeni proizvod ili uslugu, način na koji ga vidimo.

Zamislite sledeću situaciju, ispred vas su dve flaše 0,5l gaziranog pića koje su iste cene. Jedna flaša je Coca Cola, druga je naziva „X“, koju ćete izabrati?

Da, odluka je laka.

Ali, šta stoji u stvari iza te odluke? Prepoznali smo brend na osnovu vizuelnog utiska (logo, naziv, boje, flaša), u tom trenutku nesvesno kao da proradi „okidač“ koji u nama budi određena osećanja i emocije koje vezujemo za Coca Colu, prepoznajemo nešto što je već dugo tu, prisutno, od našeg detinjstva, za koje vezujemo određene lepe momente, vrednosti koje Coca Cola promoviše ili koje smo sami stekli.

Nikada ne bismo kupili tu flašu Coca Cole da je nismo prepoznali.

E to je prava funkcija logoa u kreiranju brenda, da potencijalni kupci na osnovu njega prepoznaju vaš brend, i da za njega vezujete određene vrednosti sa kojima će se potrošač poistovetiti i osećanja koja kod njega želite da izazovete, osećanja zbog kojih će kupiti vaš proizvod ili uslugu.

Da bi logo bio primećen, on mora da bude prepoznatljiv, jedinstven, da jasno oslikava karakter i vrednosti vašeg biznisa, da bude skladan,  jednostavan, vizuelno lep i lako uočljiv.

Najveće greške u kreiranju logoa

Kroz rad sa malim i srednjim biznisima, imao sam dosta prilika da se susretnem sa lošim primerima prakse u izradi logotipa.

Neke od najvećih grešaka su:
– kopiranje tuđih logotipa;
– korišćenje gotovih rešenja sa interneta;
– izrada logoa u lošoj rezoluciji (zamućen izgled i loš kvalitet);
– kombinovanje previše boja;
– korišćenje nerazgovetnih fontova;
– ne prenosi karakter i vrednosti po kojima biznis želi da bude prepoznatljiv;
– nije jedinstven i unikatan.

Šta ako želite da promenite postojeći logo?

Uvek preporučujem da o logotipu kao i kompletnom vizuelnom indentitetu, vrednostima koje želite da vežete za logo i brend, razimšljate u samom startu, prilikom započinjanja biznisa, ali postoji rešenje čak iako niste tako uradili.

Tada se vrši rebranding.

Odnosno promena vizuelnog indentiteta vašeg biznisa. To može biti promena naziva, redizajn logotipa, promena boja, iz čega proizilazi niz drugih promena, kao što su promena dizajna web sajta, memoranduma, brošura, flajera, vizit karti, izloga, ambalaži itd.

Pre svega, rebranding se radi iz više razloga, ili ste ustanovili da stari logo nije adekvatan (ne oslikava vrednosti, karakter, delatnost), u punom smislu reči, ukoliko je stari logo totalni promašaj, tada se pribegava kompletnoj promeni logoa, ili želite da logo modernizujete (gde će zadržati neke elemente starog logoa), kao što je veliki broj kompanija uradio pojavom „flat“ dizajna (minimalistički pravac u dizajnu, bez distrakcije i sa što manje detalja), neke od njih su Google, MasterCard, Instagram, Microsoft i mnoge druge.

Rebranding treba raditi pažljivo i zahteva detaljnu analizu pozicije brenda na tržištu. Ukoliko želite da radite rebranding morate jasno znati šta želite kako ne biste ponovili greške sa samog početka. Moja preporuka je da se konsultujete sa stručnim ljudima, kako biste postavili stvari na pravi put. Budite slobodni da me kontaktirate ukoliko imate neko pitanje ili nedoumicu.

Primeri redizajna logoa

U svetu postoji mnogo primera redizajna logoa, manje više, sve kompanije u određenim trenucima, protokom vremena, vrše određene promene u svom logotipu.

Kod samog redizajna, ukoliko je vaš brend već izgradio određenu poziciju na tržištu, odnosno ukoliko je prepoznatljiv kod vaše ciljne publike, i ako ste u logo već ugradili određene emocije i vrednosti koje oslikavaju vaš biznis, onda novi logo mora da sadrži određene elemente i prepoznatljivost starog logoa.

Pogledajte kako su neke od velikih kompanija sa dugom tradicijom vršile promene logoa kroz vreme.

Starbucks

Starbucks je prepoznatljiv po svojoj kafi. 2011. godine je Starbucks na svoju 40. godinu postojanja predstavio novi logo koji je zadržao svoju glavnu konturu, ali su odbačene reči „Starbucks Coffee“, pre svega zbog dodataka koje Starbucks želi da uvede u svojoj ponudi u predstojećim godinama, kao što su: pivo, vino, sladoled itd. Takođe, logo je minimiziran, odnosno ispraćen je moderan trend u dizajnu koji je minimalistički sa što manje distrakcije, „Flat“ dizajn.

Ukoliko ste prepoznatljivi po nečemu iz vaše ponude, i deo je vašeg logoa, a želite da je povećate, razmislite o redizajnu logoa.

Instagram

Instagram se promenio kroz vreme, od aplikacije koja je za cilj imala da poboljša vaše fotografije sa određenim filterima i mogućnostima, pretvorila se u društvenu mrežu svetskih razmera. Stari logo je bila kamera, koja je ličila na one iz ’60 godina, koji je odradio svoj posao. Njegova funkcija je bila da oslika osnovnu funkciju Instagrama koje je nekada bile, a to je obrada fotografija.

Danas je Instagram mnogo više od toga, i novi logo je morao upravo to da kaže: „Mi smo se promenili, mi smo se modernizovali“. Redizajn je izvršen i u samoj aplikaciji kako bi se ostvarila što veća interaktivnost među korisnicima Instagrama, kojeg već sada slobodno možemo nazvati društvenom mrežom. Takođe, kao i Starbucks redizajn je minimalistički i jednostavan.

Ukoliko ste biznis započeli pre mnogo godina, razmislite o redizajnu logoa kojim ćete reći svima na tržištu: „Da, mi se menjamo kroz vreme, modernizujemo se, napredujemo i bićemo još dugo ovde!“

Google

Svi znamo za Google, postoji već dugo godina i koristimo ga svakodnevno. Ali bez obzira na to i on je kroz vreme prilagođavao svoj dizajn prateći trendove i poboljšanja u svetu dizajna.

Ranije je u svom dizajnu koristio „shadows“, odnosno senke iza slova, koje danas možemo slobodno nazvati katastrofom u bilo kom dizajnu, bilo da se radi o logou, tekstu preko slike ili tekstu preko video snimka. Google je novi logo modernizovao tako da izgleda dosta društvenije, zanimljivije, opuštenije, a ujedno je zadržao svoje boje i prepoznatljivost.

Kada kreirate svoj logo, nemojte, ali obavezno nemojte koristiti senke iza teksta, sa senkama logo izgleda jako jeftino i „prljavo“, takav efekat, siguran sam, ne želite da postignete.

Mail Chimp

Mail Chimp je email marketing platforma koja postoji već dugo na tržištu. Ono što je specifično kod njihovog redizajna logoa, a odlučio sam da ga predstavim, je ustvari teško vidljivo ali veoma bitno. Razdovjili su „L“ i „C“, kako bi logo bio pregledniji i čitkiji.

Ono što je jako bitno kada razmišljate o logou, ukoliko želite da bude neki neobičan font, kao što je Mail Chimp izabrao, on svakako mora da bude dovoljno čitak, i da nedvosmisleno stavi do znanja potencijalnom kupcu o čemu se radi i koga logo predstavlja. Mail Chimp je zato napravio ovako malu ali veoma bitnu korekciju.

Moja preporuka je da se držite jednostavnih i čitkih fontova.

Kraft Foods

Ono što je zanimljivo u ovom primeru jeste da su oni 4x promenili svoj logo u roku od 4 godine. Činjenica je da je došlo do određenih grešaka u samoj proceni i redizajnu logoa.

Ovde sam hteo da naglasim jednu stvar koja je jako česta greška kod malih i srednjih biznisa, a to je da se inspiracija za izradu logoa crpi iz tuđih primera, što stranih primera, što domaćih. Kraft Foods je napravio takvu grešku, i to je jedan od razloga njihove učestale promene i vraćanja na stari, samo modernizovaniji logo.

Inspiraciju za svoj logo crpite iz srca svog biznisa, to je jedini način da bude unikatan i prepoznatljiv.

Toblerone

Svi rado jedemo Toblerone i uživamo u njima. Ono što je zanimljivo za Toblerone, jeste da oni nisu menjali dizajn svog logoa, ali izabrao sam da ih predstavim zbog jedne veoma bitne stvari koje svaki logo mora da poseduje, a to je jedinstvenost.

Ako se bolje zagledate u logo Toblerona, na sredini planine nalazi se medved, koji simbolizuje grad Bern, koji inače ima nadimak „Grad medveda“, a Toblerone su nastale u Bernu.

Ono što bi moja preporuka bila za logotip Toblerona, jeste da moraju modernizovati naziv. Njihov logo je jako prepoznatljiv ali su se trendovi u dizajnu promenili. Za početak, trebali bi da izbace crnu senku iza slova, o kojoj sam pisao iznad, odaje utisak „prljavog“, moje mišljenje je da im je to suvišno, vratite se iznad na njihov logo i probajte da ga zamislite bez tog efekta, mislim da se slažemo da bi bio dosta efektniji i lepši bez.

Vaš logo mora da sadrži nešto što je specifično za vaš biznis, bilo da je reč o vrednostima koje negujete, delatnosti kojom se bavite ili možda nekim skrivenim značenjem. To će ga učiniti unikatnim i jedinstvenim.

Ovo su samo neki od mnogih primera koje sam izdvojio a da svaki nosi određenu pouku, koja se poistovećuje sa najvećim grešakama koje se prave u kreiranju logoa kod malih i srednjih biznisa u Srbiji. U nekim od sledećih tekstova objasniću više o samim tehnikalijama što se tiče logoa i vizuelnog indentiteta, kao što je značenje boja, fontova, znakova i ostalih bitnih elemenata u kreiranju vizuelnog indentiteta.

Nakon čitanja ovog teksta, pogledajte vaš logo još jednom, da li ste 100% sigurni da mu nije potrebna promena?

Podelite ovaj tekst sa nekim kome mislite da će mu značiti. Delimo znanje da steknemo imanje.